Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
 Loopprogramma
Voor je met lopen begint kun je het beste eerst een loopprogramma samenstellen. Met een loopprogramma kun je een precieze berekening maken over afstanden met een lage groei zodat je de spieren blijft stimuleren. Ook kun je tijden vastleggen zodat je de snelheid waarmee je loopt kunt opvoeren. Leg routes vast die je binnen een bepaalde tijd moet kunnen halen. Controleer je routes op ondergrond, en vooral veiligheid. Loop de eerste route in iets versnelde pas, noteer de afstand en de tijd die je haalt voor je moe wordt. Natuurlijk is een beetje moe en wat transpireren helemaal niet erg, maar je moet nog wel kunnen praten en het ademen mag geen pijn *doen.

Stippel* thuis op je loopprogramma routes uit die passen in je tijd en afstand. Maak de route elke dag honderd meter langer dan de vorige. Gebruik een stopwatch om te controleren of je de routes binnen de eerste tijd kunt volgen. Na vijf dagen loop je een halve kilometer verder dan in het begin van de week. Door het langzaam opbouwen zul je hier geen problemen mee hebben, je conditie is aan het groeien. Bouw zo binnen een maand je loopprogramma verder uit, aan het eind van de maand loop je moeiteloos twee kilometer verder. Nu je conditie goed is en je geen problemen hebt met het lopen van een afstand kun je gaan werken aan de tijd.

Stel op je loopprogramma vast in hoeveel tijd je een route wilt kunnen lopen aan het einde van de maand. Probeer de route de eerste dag versneld te lopen, maar ga niet tot het uiterste, vergeet niet dat je moet blijven opbouwen. Probeer vervolgens om de route elke dag vijf of tien minuten sneller af te ronden. Als je aan het einde van de maand de routes binnen de tijd kunt halen is het tijd om de afstand te vergroten tot je weer op de gelijke balans met de tijd zit. Maak hiervoor een nieuw loopprogramma, voor gevorderden deze keer. Je kunt je motivatie blijven behouden door voor jezelf een beloning na elke periode in te programmeren.