Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Pilates
Als je begint met pilates heb je niet meer nodig dan een matje. Pilates bestaat namelijk uit oefeningen die op de grond worden uitgevoerd. Je kunt pilates uitvoeren in een groep, met een persoonlijk trainer in een op een sessies of thuis met behulp van een pilates pakket. Bij pilates wordt gewerkt aan stabiliteit, spieren, balans maar ook aan een verbeterde houding, ademhaling, longinhoud en algehele conditie. De opbouw van de grondoefeningen verloopt bij pilates in een rustig maar wel gestaag tempo. Het is immers belangrijk dat de spieren geprikkeld blijven worden.

Elke pilates sessie wordt begonnen met een warming up en beƫindigd met een cooling down. Bij de warming up worden de verschillende spiergroepen warm gemaakt om beschadigingen en blessures te voorkomen. Bij de cooling down worden meestal stretch oefeningen gedaan om de spieren tot rust te laten koen en herstel te bevorderen. Bij pilates worden geen separate spieren getraind maar spiergroepen. De aandacht wordt gelegd op de diepe spieren. De ademhaling gaat altijd vanuit de buik, dit zorgt voor een betere wisseling van zuurstof en koolzuur in de longen. De longen worden in zijn geheel gevuld wat ook een goede invloed heeft op de bloedsomloop en de verspreiding van zuurstof naar het lichaam. De zuurstof is belangrijk bij het energieverbruik van de spieren. De pilates trainingen lijken rustig maar zijn behoorlijk intensief.

Tijdens pilates verbetert je conditie, je krijgt meer energie, krachtige spieren, maar je beweegt ook steeds soepeler. Pilates is een gegarandeerde fitness soort om gewicht mee te verliezen Omdat alle grote spiergroepen behandeld worden krijgt je lichaam een betere op elkaar afgestemde vorm en de spieren een betere balans. Als je wat verder gevorderd bent worden vaker attributen gebruikt die de pilates oefeningen verzwaren waardoor de opbouw van spieren, de conditie maar ook het verlies van gewicht doorgaat. Bij pilates kunnen oefeningen gedaan worden met de pilates bal, de pilates ring of met de dynaband. Ook met de attributen bestaan de oefeningen bij pilates uit grondoefeningen. Omdat gebruik wordt gemaakt van eigen lichaamskracht is pilates een toegankelijke training voor mannen en vrouwen in alle leeftijdsgroepen.