Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Waterpolo
Bewegen is belangrijk. Door te bewegen blijven je spieren soepel en sterk, behoudt je conditie of kun je deze opbouwen. Bewegen in de vorm van een sport vinden veel mensen aangenamer dan het uitoefenen van allerlei oefeningen. Steeds populairder worden activiteiten die in het water plaatsvinden. Water heeft een aangename temperatuur, je voelt je gewichtsloos waardoor bewegen gemakkelijker aanvoelt en water voelt aangenaam aan de huid. Ook sporten in het water wordt steeds populairder. Een van de sporten die steeds vaker in wedstrijdverband maar ook als activiteit op vakantie wordt uitgevoerd is waterpolo.

Waterpolo is een balspel dat wordt gespeeld met twee teams. Elk team bestaat inclusief keeper uit zeven personen. Een waterpolo wedstrijd duurt acht minuten, de telling van de tijd wordt stopgezet bij overtredingen en vrije worpen. Een vrije worp moet binnen dertig seconden genomen worden. Verzaakt een speler binnen deze tijd te werpen dan met de bal afgegeven worden aan het andere team. Aan elke kant van het zwembad staat een scheidsrechter. Als er na de wedstrijd geen winnaar is wordt de waterpolo wedstrijd verlengt met tweemaal drie minuten, eventueel aangevuld met strafworpen. De wedstrijd is voorbij als een team in de verlenging of straftijd een doelpunt maakt. Om een doelpunt te maken moet de bal achter de keeper in het doel geworpen *worden.

Bij* officiële waterpolo wedstrijden wordt wedstrijdkleding gedragen. Dit betekend waterpolo zwembroeken of badpakken, een cap in de kleur van het team met oorbeschermers en naar eigen keuze een toque en gebitsbeschermer. De keepers dragen beide een rode cap. In tegenstelling tot sommige recreatiewedstrijden wordt bij officiële wedstrijden een officiële waterpolobal gebruikt. Deze ballen hebben het model van een rugbybal zodat ze gemakkelijk in een hand gevangen, vastgehouden en meegenomen kunnen worden onder het zwemmen. De spelers blijven boven water zichtbaar, je mag niemand onder water onderuit trekken of iemand onder water duwen. Wel is het de bedoeling dat je door blokkeren probeert om de bal in handen te krijgen. Waterpolo kent ook jeugdteams, bij jeugdteams worden soms minder spelers ingezet maar meestal wordt er wel gespeeld met minimaal vijf spelers per team.