Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
ADD symptomen
Fibromyalgie is een aandoening van de spieren en de bindweefsels. Het vaakst komt fibromyalgie voor bij vrouwen maar ook mannen kunnen fibromyalgie krijgen. Van de honderd mensen ontwikkelen twee de symptomen van fibromyalgie tussen de leeftijd van twintig en zestig jaar. Het meest voorkomende symptoom is pijn. Omdat het bindweefsel en de spieren door het hele lichaam verspreid zitten zin de symptomen van fibromyalgie wisselend. De pijnen kunnen zich verplaatsen en hierdoor ook van karakter verander veranderen. Dit symptoom van fibromyalgie is chronisch. Er zijn geen symptomen bij fibromyalgie die wijzen naar de oorzaak van de aandoening. Deze is dan ook nog altijd onbekend.

Het niet kunnen vinden van een oorzaak of reden voor de chronische pijnen en de wisselingen in de pijnervaring zorgen ervoor dat onder de symptomen van fibromyalgie ook stemmingswisselingen een plaats hebben. Men kan extreem vermoeid of chronisch vermoeid raken, gespannen zijn. Ook kunnen er slaapstoornissen optreden waardoor de stemmingswisselingsymptomen kunnen toenemen. De spieren kun stijf worden en soms kan men duizeligheidsymptomen krijgen. De symptomen kunnen ontzettend snel van aard wisselen. Sommige plekken van het lichaam kunnen overgevoelig raken. Vooral op het dagelijkse leven hebben de symptomen van fibromyalgie een grote nadelige invloed. Mensen kunnen soms tijden niet normaal functioneren of niet eens hun bed uitkomen.

Omdat fibromyalgie moeilijk vast te stellen is vinden vaak veel verschillende onderzoeken plaats. Bekende symptomen die naar fibromyalgie verwijzen zijn drie maanden of langer chronische pijnen op meerdere plaatsen in het lichaam. Ook zijn er drukpunten die altijd pijnlijk aanvoelen, dit zijn de hierboven genoemde overgevoelige plekken van het lichaam. Bij fibromyalgie zijn er minimaal elf van deze plekken aanwezig. De arts noemt dit de drukpunten of tenderpoints. Ook deze drukpunten zijn symptomen van fibromyalgie. In heel enkele gevallen verdwijnt fibromyalgie spontaan. Net zoals het ontstaan van fibromyalgie kan hiervoor geen reden gevonden worden. Omdat niet bekend is door wat- of waardoor fibromyalgie- en waarom fibromyalgie ontstaat kan men niet veel meer doen dan het behandelen van de symptomen van fibromyalgie. Dit wordt gedaan door (tijdelijke) pijnbestrijding en verschillende therapie├źn die de symptomen van fibromyalgie draaglijk moeten maken.