Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Zona symptomen

De medische uitdrukking voor zona is herpes zoster, in de volksmond is de aandoening beter bekend als gordelroos. De zona symptomen zijn heel herkenbaar. Zona symptomen zijn vooral heel erg pijnlijk. De zona symptomen beginnen in een bepaalde zone op het lichaam, hier ontstaat een branderig gevoel en veel pijn. Vlak na de het begin van de pijnsymptomen zie je de huid branderig rood verkleuren en komen er blaasjes in de pijnlijke zone. Het vormen van de blaasjes gaat meestal een paar uur door. In uitzonderlijke gevallen zie je de blaasjes enkele dagen uitbreiden. In de blaasjes die ontstaan zit vocht.

De zona symptomen kunnen ontstaan op het gezicht en op de romp, Typisch bij zona symptomen is dat de uitslag die je iet en voelt vaak aan een kant van het lichaam voorkomt, in een zone dus. Krijg je de zona symptomen in je gezicht dan gaat er meestal hoofdpijn aan vooraf. Ook deze pijn is heftig. Als de zona symptomen zich uiten dan kunnen tijdelijk gezichtsspieren uitvallen aan de getroffen zijde. Als je zona symptomen in je gezicht krijgt dan moet je altijd contact opnemen met de huisarts. De mogelijkheid dat de zona symptomen zich uitbreiden naar je ogen is aanwezig, hierdoor kan onherstelbare schade ontstaan.

Bij het verdwijnen van de zona symptomen gaan de zona symptomen achterwaarts terug. Eerst drogen de blaasjes, daarna verdwijnen de rode vlekken. Vooral bij oudere mensen en bij mensen die de zona symptomen in het gezicht hebben gehad laat het verdwijnen van het eerste zona symptoom, de pijn vaak lang op zich wachten. Bij zona symptomen over de romp is het meestal gewoon afwachten tot deze weer verdwijnen, meestal duurt dit tien dagen. Als je zona symptomen in je gezicht hebt krijg je een anti-virale kuur. Ook krijg je hier, net als bij langdurige pijn een pijnstillende kuur van de huisarts. Het aanhouden van de pijn na het verdwijnen van de zona symptomen wordt post herpetische pijn genoemd. Direct na het verdwijnen van alle zona symptomen kunnen soms nog een paar blaasjes ontwikkelen, deze gaan echter ook weer snel weg.