Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Angina pectoris symptomen
Een angina pectoris wordt vaak aangezien voor een hartaanval. Dit is een angina pectoris absoluut niet, wel is het vaak een symptoom van een coronaire hartziekte. Een aanval van angina pectoris moet dus zeker niet onderschat- of verwaarloosd worden. Er zijn verschillende vormen van angina pectoris, zo is er de stabiele angina pectoris, instabiele angina pectoris en de variant angina pectoris. Een beklemmend gevoel op de borst maar ook pijn op de borst is een van de eerste symptomen van angina pectoris. Angina pectoris ontstaat vaak door een vernauwing in de kransslagader, bij de angina pectoris in variant vorm is de oorzaak spasme van de vaten.

Bij een stabiele angina pectoris is sprake van een vast pijnpatroon. De symptomen van angina pectoris worden veroorzaakt door inspanning of bij een heftige emotionele reactie. De pijn die men op de borst voelt kan uitstralen naar de onderkaak, de hals of de arm. Complete rust door stil staan of op bed gaan liggen zorgt ervoor dat de symptomen van angina pectoris afnemen en vervolgens weer verdwijnen. Als patiƫnt herken je het pijnpatroon, je weet wat je kunt verwachten en wat je moet doen om angina pectoris symptomen te voorkomen of om de angina pectoris symptomen te laten verdwijnen.

Zodra de symptomen van angina pectoris en daarmee het pijnpatroon veranderen is er reden voor ongerustheid. Een verandering in de symptomen van angina pectoris kan een waarschuwing zijn voor een aankomend hartinfarct. De pijn symptomen van angina pectoris veranderen niet op zichzelf maar je kunt niet meer voorspellen wanneer een aanval ontstaat, hoe lang deze volhoudt of hoe vaak. Meestal volgen de aanvallen elkaar sneller op en ontstaat ook de aanval van angina pectoris sneller. De inspanningen die je kunt doen zijn lichter of korter van duur, en elke emotionele uiting kan al angina pectoris veroorzaken. Deze verandering in onvoorspelbare pijnpatronen wordt een instabiele angina pectoris genoemd. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts als het patroon verandert. In tegenstelling tot een stabiele angina pectoris word je met instabiele angina pectoris symptomen meestal opgenomen in het ziekenhuis.