Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Levercirrose symptomen
Bij levercirrose kunnen verschillende symptomen ontstaan en bijsymptomen die te maken hebben met de oorzaak van de levercirrose. Vaak denkt men dat alleen drank levercirrose kan veroorzaken. Dit is niet waar, ook mensen die nog nooit een druppel alcohol gedronken hebben kunnen levercirrose ontwikkelen. Levercirrose kan door elke beschadiging van het leverweefsel ontstaan. Deze beschadigingen die soms door infectieziekten of bijvoorbeeld auto-immuun ziekten worden veroorzaakt kunnen de symptomen van levercirrose vertroebelen. Vaak is uitgebreid onderzoek nodig om levercirrose vast te stellen.

Levercirrose symptomen zijn dus niet altijd duidelijk zichtbaar. Ook hebben tamelijk veel patiënten niet altijd symptomen. De meer algemene symptomen bij levercirrose zijn geen eetlust, gewichtsverlies en zich gewoon ziek voelen. Andere symptomen die naar levercirrose kunnen wijzen zijn haaruitval, bloedvatkluwens die zichtbaar zijn onder de huid of rode handpalmen. Hoe langer het duurt voor men de symptomen van levercirrose herkend hoe ernstiger deze kunnen worden. Zo kunnen bij mannen levercirrose symptomen ontstaan als impotentie, verschrompeling van de zaadballen en soms borstvorming. Bij vrouwen kunnen levercirrose symptomen optreden als het verschrompelen van de borsten, en/ of de menstruatiecyclus kan verstoord worden. Als er littekenweefsel gaat vormen dan wordt de bloedstroom belemmerd, hierdoor kunnen aderen opzwellen bij de maag en slokdarm. Ook deze opgezwollen aderen zijn een symptoom van levercirrose.

Bij het voortduren van levercirrose zonder behandeling gaat steeds meer leverweefsel verloren. Een duidelijk symptoom van levercirrose is een opgezwollen buik en opgezwollen ledematen door vocht. Ook geelzucht kan een symptoom van levercirrose zijn. Ook het ontstaan van bloeduitstortingen bij het minste of geringste en spontane hevige bloedingen zijn levercirrose symptomen. Voor de patiënt is het belangrijk dat de arts de oorzaak voor de levercirrose kan verhelpen. Levercirrose is een ernstige aandoening, hoe langer het duurt voor er behandeld wordt hoeveel slechter de lever kan functioneren. Maar ook hoe kleiner de kans is om levercirrose te overleven. Het herkennen van levercirrose symptomen is niet alleen belangrijk voor de arts maar zeker ook voor de patiënt zelf. Herken je meerdere van de lichtere symptomen voor levercirrose twijfel dan niet, maar neem zo snel mogelijk contact op met de huisarts.