Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Zwangerschapsymptomen

Zwangerschapsymptomen horen bij de zwangerschap. De meeste zwangerschapsymptomen die voor overlast zorgen ontstaan in de eerste drie maanden. De oorzaak hiervoor zijn de hormonen. Progesteron is er de oorzaak van dat je last hebt van ochtendziekte. Sommige vrouwen zijn alleen misselijk, anderen moeten overgeven. De ochtendzieke is meestal het eerste symptoom van de zwangerschap. Door de extra aanmaak van oestrogenen kunnen vrouwen last krijgen van gespannen borsten en/ of soms ook pijnlijke en gevoelige borsten. Door de verandering van hormonen zijn bij veel vrouwen die zwanger zijn de zwangerschapsymptomen zichtbaar van algehele moeheid, prikkelbaarheid en vooral heel veel slapen. Ook kun je last krijgen van pukkeltjes of vlekjes in je gezicht.

In het begin van een zwangerschap wordt de baarmoeder klaargemaakt, het bevruchte eitje nestelt zich in en de baarmoeder rekt uit. Dit uitrekken van de baarmoeder kan buikpijn veroorzaken. Dit is een bekend zwangerschapsymptoom en niets om je ongerust over te maken. Sommige vrouwen houden nog maanden last van lichte buikpijn omdat hun hersenen het signaal van de menstruatiecyclus nog afgeven. Zolang als je niet spot is het gewoon loos alarm. Heb je erge krampen of buikpijn neem dan wel even contact op met de verloskundige of je huisarts.

Bij veel vrouwen zakken de eerste zwangerschapsymptomen na het eerste trimester. Rond vijf maanden zwangerschap komen er weer andere zwangerschapsymptomen. Deze zijn leuk, maar soms ook lastig. Je voelt je kindje draaien en schoppen. Je kunt last krijgen van pijn onder in de rug. Veel vrouwen houden vocht vast en moeten op een zoutarm- of zoutloos dieet. Hierdoor kunnen sommige vrouwen hoofdpijn krijgen, zeker als dit gebeurt in het hartje van de zomer. De baby groeit en heeft meer plaats nodig. Het kindje kan gaan drukken op je blaas waardoor je telkens naar de wc moet of zelfs urine verliest. Ook kan het tegen je maag drukken waardoor je veel last van maagzuur kunt krijgen. Op verschillende tijdstippen in de zwangerschap ontstaat de nesteldrang, de babykamer moet het liefst “gisteren” klaar en er worden spulletjes gekocht. De laatste weken kunnen de zwangerschapsymptomen variëren uit ongeduld, nervositeit, vermoeidheid en lichtgeraaktheid.