Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Klaplong symptomen
Een klaplong kan levensgevaarlijk zijn omdat de belangrijke organen minder zuurstof toegevoerd krijgen en hierdoor niet goed kunnen functioneren. Hoe langer het duurt voor er hulp komt hoe erger de gevolgen voor de organen kunnen zijn. Als een deel van de long- of een hele long inzakt wordt gesproken van een klaplong. De zuurstof die normaal gesproken via inademing in de long komt verdwijnt nu door de openingen die ontstaat, tussen het borstvlies en het middenborstvlies. Bij een klaplong kunnen diverse symptomen ontstaan waaronder een snelle ademhaling en kortademigheid. Door de veranderde ademhaling kan duizeligheid ontstaan. Het eerste symptoom van een klaplong is een plotselinge, heftige pijn in je borst.

Een ander symptoom van een klaplong ontstaat als gevolg van de klaplong. Doordat de vitale organen niet voldoende zuurstof krijgen en steeds slechter functioneren ontstaat verzwakking. Ook gaat iemand met een klaplong bleek zien. Een ander symptoom van een klaplong is hoesten, sommige mensen krijgen koorts, dit gebeurt meestal bij een lichtere vorm van een klaplong. Bovendien gaat bij een klaplong je hart een stuk sneller slaan. Een klaplong kan door een trauma- maar ook spontaan ontstaan. Ontstaat de klaplong als gevolg van een longaandoening dan zijn er nog bijkomende symptomen die bij de aandoening horen. Mensen die eenmaal een klaplong gehad hebben, hebben een grotere kans op nogmaals een klaplong.

Ook baby’s kunnen een klaplong krijgen. De oorzaak kan een beademingsmachine zijn. Maar ook tijdens de zwangerschap en geboorte kan een klaplong ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn het drinken met ontlasting vervuild vruchtwater of te weinig zuurstoftoevoer naar de foetus. De longblaasjes barsten en er komt lucht tussen de longen en de borstwand. Als de baby een klaplong heeft dan zijn de klaplong symptomen voor de verloskundige of de gynaecoloog direct merkbaar. Bij een klaplong ziet het huidje van de baby er blauwachtig uit. Het kindje haalt hijgend adem met de neusgaten ver opengesperd, bij het uitademen hoor je een knorrend geluid. Tijdens het ademen zie je dat de baby de borst en buikspieren gebruikt. Verdere symptomen van een klaplong bij een baby zijn rusteloosheid en geïrriteerd gedrag.