Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Is andijvie gezond?
Andijvie is een soort groente welke reeds bij de oude Romeinen en Grieken zeer populair was. Andijvie is een groente die rijk is aan vitamines en heeft om die reden een gunstig effect op het lichaam van de mens. Met name in de winter kan andijvie helpen om een aantal typische winterziekten tegen te gaan.

Andijvie kan in worden gedeeld bij de slasoorten. Er zijn vandaag de dag een tweetal soorten andijvie te verkrijgen, te weten: één welke met name rauw gegeten wordt (de zogenaamde krulandijvie) en één welke vooral warm wordt bereid (de normale andijvie). Andijvie is echter in de regel licht bittere van smaak waardoor sommige mensen deze groente minder lekker vinden.

Andijvie eten heeft een gunstig effect op het hart, de lever en de maag. Dit kan toe worden geschreven aan het feit dat deze groente rijk is aan vitamine A en C, mineralen en zogenaamde bitterstof. Met name de buitenste bladeren van de andijvie bevatten de meeste vitamines. Daarnaast werkt andijvie mee aan een goede waterafdrijving en ontgift de groente ook nog eens de lever. Daardoor wordt de functie van dit orgaan versterkt. Tevens heeft andijvie een positieve effect op de hersenen en de nieren. Andijvie bevat verder de stof chlorofyl welk zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes in het bloed. Dergelijke rode bloedlichaampjes heeft het menselijk lichaam nodig voor het transport van de zuurstof in het lichaam. Dit is dus een stof die een erg belangrijke bijdrage kan leveren aan een goede gezondheid.

Met andere woorden: andijvie bevat een heleboel goede stoffen voor het menselijk lichaam. Beter gooit men tijdens de bereiding van deze groente de buitenste bladeren niet weg, want deze bevatten juist de grootste hoeveelheden vitaminen.

Andijvie is een groente die door een heleboel mensen in een stamppot wordt verwerkt maar kan even goed rauw worden gegeten in bijvoorbeeld een salade. Door echter de groente te verhitten loopt men de kans dat er een groot deel van de vitamines en andere waardevolle stoffen verloren zullen gaan. Om die reden wordt de groente vaak wanneer deze nog rauw is door de stamppot verwerkt.