Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Is maïs gezond?
Maïs is opgebouwd uit een kolf waarin zich zo’n 750 tot wel 1000 maïskorrels bevinden. Deze korrels hebben een lichtgele kleur en zijn sappig, zacht en zoet van smaak. Maïs kan, naast gestoofd, gebakken eveneens worden gepoft, zodat men de welbekende popcorn zal krijgen. Op het ogenblik dat de korrel door wordt geknepen dan zal er een wit gekleurde vloeistof uitkomen.

Maïs bevat voor veertig procent meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit zijn dus de goede vetten welke men in het lichaam nodig heeft. Hier tegenover zitten er eveneens zo’n vijftien procent verzadigde vetzuren in maïs. Dit zijn dus de verkeerde vetten. In verhouding is dit echter wel een stuk minder dan de vetten welke wel goed voor de gezond van een mens zullen zijn. Daarnaast bevatten de maiskorrels magnesium en vitamine B evenals een heleboel vezels welke eveneens een gunstige uitwerking hebben op het lichaam van een mens.

Maïskolven worden met name gegeten met een beetje gesmolten boter of wat zout dat erover wordt gestrooid. Men dient, om de maïs zo gezond mogelijk op het bord te krijgen, ervoor te zorgen dat men dit soort toevoegingen zo min mogelijk gebruikt, want een te grote hoeveelheid vet en zout is juist niet goed voor de gezondheid. Maïs kan naast te worden gebruikt als een groente eveneens aan een salade toe worden gevoegd. Daarnaast bestaat er nog het maïsmeel wat men kan gebruiken bij het maken van gebak, koekjes en brood.

Men mag eigenlijk wel stellen dat maïs als soort groente voor het grootste gedeelte gezonde stoffen bevat en dus een waardevolle bijdrage kan leveren aan de dagelijkse voeding van een mens. Daar komt overigens nog bij dat maïs erg gemakkelijk kan worden verbouwd en een grote opbrengst heeft waardoor veel mensen op aarde de groente of het meel dat ervan wordt gemaakt kunnen gebruiken. In een heleboel kant en klare producten zitten dan ook maïs of maïsmeel. Maar maïs is als groente of als ingrediënt voor andere gerechten bekend in een groot aantal wereldkeukens. Naast gezond is maïs ook prima om mee te variëren zodat er altijd een bereidingswijze is die aanspreekt.