Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Zijn rozijnen gezond?
Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is vast komen te staan dat rozijnen tandbederf kunnen voorkomen. In het verleden werd echter dikwijls gedacht dat rozijnen tandbederf juist zouden bevorderen. Het tegendeel is echter te danken aan de werking van cariogene bacteriën welke de vorming van het tandplak af zullen remmen.

Er is uit dit onderzoek verder nog vast komen te staan dat rozijnen vijf bacteriedodende bestanddelen in zich hebben welke de groei af zouden remmen van diverse soorten bacteriën in de mond, welke een rol spelen bij het tandbederf en het ontstaan van ontstekingen van het tandvlees.

Één van deze bestanddelen, oleanolzuur, is een krachtige antioxidant. De stof is zeer doeltreffend, met name tegen streptococcus mutans, de meest belangrijke cariogene bacterie en porphyromonas gingivalis, welke het tandvlees aan kan gaan tasten. Door het binnenkrijgen van dit zuur zouden de bacteriën verhinderd worden om zich op de tanden vast te zetten en deze op die manier aan te tasten.

Rozijnen bevatten echter wel een heleboel suiker, maar deze zijn wel van goede kwaliteit. Tevens hebben rozijnen een erg gunstig effect op de gezondheid van de mens, omdat deze een aantal verschillende vezels maar ook stoffen zoals onder andere kalium, magnesium en vitaminen uit de B groep zitten in deze kleine lekkernijen. Maar rozijnen zijn niet enkel en alleen een gezond tussendoortje, deze bieden bijvoorbeeld ook sporters de mogelijkheid om wat extra energie te krijgen. Deze energie wordt dan direct na het eten weer aan het lichaam doorgegeven zodat deze kan worden gebruikt.

Rozijnen zijn dus, in tegenstelling tot wat nog altijd door een heleboel mensen wordt verondersteld, niet schadelijk voor de gezondheid van een mens, maar kunnen juist aan worden bevolen als zijnde een gezond tussendoortje, met name voor veel sporters vanwege de energiebalans die men ermee op peil kan brengen. Maar ook voor kinderen is het beter om wat rozijntjes te eten dan om snoep te nuttigen. Niet alleen krijgen zij dan een heleboel gunstige voedingsstoffen binnen maar ook zullen hun (melk)tandjes er minder snel door bederven in tegenstelling tot de soorten suikers welke in de meeste soorten snoepgoed voor kunnen komen.