Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Is rijst gezond?
Rijst is te verkrijgen in een aantal verschillende soorten. Dikwijls wordt er een onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde droogkokende rijst en de papkokende rijst. De droogkokende rijst is speciaal geschikt voor de rijsttafel en gerechten zoals nasi goreng en nasi kuning. Deze rijstsoort kan men herkennen aan een grote, langwerpige en transparante korrel. Een voorbeeld van de droogkokende rijst is de zogeheten Javarijst.

Verder heeft men dus ook nog de papkopende rijst. Deze soort rijst wordt bij het koken week en is enkel en alleen geschikt voor de bereiding van pap, schotels en puddingen. Daarbij kan men denken aan citroenrijst. Deze soort rijst kan men herkennen aan de wat minder grote en wat dikkere, ronde, glazige korrel, welke eveneens niet transparant kan zijn.

Nog een andere soort rijst is de zogenaamde Japanrijst. Deze soort heeft glazige korrels. Daarentegen kan men de birmarijst herkennen aan de niet transparante korrel en de rode rijst dient in te worden gedeeld bij de droogkokende rijstsoorten. Deze rijst is dikwijls minder duur dan de witte rijst, wat te maken heeft met het minder fraaie uiterlijk ervan. De rijst heeft echter wel dezelfde smaak en dezelfde voedingswaarde als witte zilvervliesrijst.

Verder is er nog de kleefrijst, die eveneens vaak met de term ketan aan wordt geduid. Deze soort rijst vertoond veel gelijkenis met de droogkokende rijstsoorten, maar wijkt ervan af omdat de korrels van de ketan niet glazig zijn maar wit en transparant. Op het moment dat men de ketanrijst kookt dan gaat deze over in een kleverige massa, omdat deze soort rijst meer oplosbare koolhydraten in zich heeft. Deze ketanrijst wordt dikwijls gebruikt voor zoete lekkernijen en sommige pakken.

De meest bekende soort rijst is wellicht wel de zilvervliesrijst, ook wel beras woeloeh genaamd. Dit rijstsoort is vaak een javarijst. Het is echter een soort rijst die grauw van kleur is, wat vaak door het zilvervlies veroorzaakt wordt en is rijk aan vitamine B1.

Rijst is een voedzaam product dat over heel de wereld veelvuldig wordt gegeten. Men eet niet alleen de gekookte rijst maar kan deze ook bakken of tot brij of pap verwerken.