Een komkommer bestaat voor 96 procent uit water. Verder bevat een komkommer bevat geen vet en maar 2 procent aan koolhydraten. Dit alles verklaart de slechts 11 calorieën per ons. Op het moment dat het om het leveren van energie gaat dan komt de komkommer op een erg lage plaats in de ranglijst. De komkommer bevat wel een kleine hoeveelheid minerale zouten, te weten 1,2 milligram magnesium, 1,9 gram calcium en verder nog 0,3 milligram ijzer.
Een komkommer bevat echter geen enkele vitaminen, alleen 35 µg aan caroteen. Maar dit stelt helaas niet veel voor, omdat een groot deel van deze stof bij het schoonmaken van de komkommer verloren zal gaan.
Het is wel goed om van tijd tot tijd een komkommer te eten, er zitten immers geen slechte stoffen in dus men doet er geen kwaad mee om het te eten. Maar over het feit of een komkommer nu werkelijk goed is voor de gezondheid verschillen de meningen aanzienlijk. Doordat de komkommer uit het grootste deel uit water bestaat, wil dit zeggen dat deze niet helemaal ongezond is, want water is niet ongezond te noemen. Het menselijk lichaam heeft namelijk een heleboel vocht nodig en hiervoor kan de komkommer eveneens in worden gezet.
Natuurlijk kan men, als men af wil vallen of wanneer het een erg warme dag is, een stuk komkommer als een gezond tussendoortje gebruiken dat bovendien het vocht in het lichaam op peil helpt te houden. Als vervanging van fruit of groente is komkommer echter helmaal niet geschikt, wel als een extra toevoeging aan een maaltijd.