Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Is karnemelk gezond?
Karnemelk wordt door een groot aantal personen als niet smaakvol ervaren, deze mensen vinden de geur ervan niet prettig. Dit heeft met name te maken met de typische zurige geur van de karnmelk. Maar karnemelk is niet alleen maar eveneens erg gezond voor een mens. Karnemelk wordt dikwijl aange4raden als vervanger van melk, maar het bevat even veel calcium als normale melk. Verder zit er bijna geen vet in deze zuivel en hoeft men dus niet aan een zekere hoeveelheid te houden om niet aan te komen of om het lichaamsgewicht op peil te kunnen houden. Uiteraard dient men er geen liter op een dag van te drinken maar dat spreekt voor zich, een drietal glazen karnemelk op een dag kan heel goed. Karnemelk kan men eveneens heel het jaar door gebruiken. Maar, op het moment dat men de karnemelk te zuur vindt, kan men het mengen met bijvoorbeeld zoet vruchtensap, zoete soorten fruit of een zoetstof. Dit zou men kunnen doen in bijvoorbeeld een blender of een keukenmachine. Voor de smaak zou men eveneens limonadesiroop toe kunnen voegen aan de karnemelk en zo een heerlijke zuiveldrank maken die zelfs kinderen graag zullen drinken.

Op het ogenblik dat er aan magere melk een bepaalde hoeveelheid melkzuurbacteriën toe wordt gevoegt, dan krijgt men karnemelk. Immers door het proces dat door deze bacteriën in hang wordt gezet wordt de aanwezige melksuiker in melkzuur omgezet. Maar karnemelk kan eveneens worden gemaakt door aan magere melk citroenzuur toe te voegen.

Karnemelk mag worden beschouwd als een zuur, vetarm en drinkbaar zuivelproduct. In het verleden werd karnemelk op een andere wijze bereid, namelijk van verzuurde room, waarbij het melkvet (de boter dus) van af werd geschept. Karnemelk is dan ook al een product dat voor een vrij lange tijd bestaat en nog altijd even gezond is voor de mens. Het wordt om die reden dan ook bij een groot aantal diëten aanbevolen.

Maar ook kan men karnemelk prima gebruiken om wat afwisseling te brengen in de zuivelproducten die men op een dag gebruikt. Zo kan men bijvoorbeeld een beker melk of yoghurt door karnemelk vervangen.