Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Zijn wortels gezond?
Van oudsher wordt al beweerd dat wortels gezond zijn en met name een gunstige invloed uitoefenen op de ogen van de mens. Dit heeft te maken met het feit dat er in wortels de stof betacaroteen is te vinden. Deze stof wordt in het menselijk lichaam omvormt in vitamine A. Verder vermindert deze stof de kans op het ontwikkelen van kanker en zal verder een aantal ouderdomsverschijnselen weten te verminderen.

Door deze betacaroteen krijgt men tevens een gezonde huid, zeker op het moment dat men frequent wortels eet. Dit zorgt er eveneens voor dat men een goede werking van de darmen en een gezonde ontlasting zal verkrijgen. Daarnaast zitten wortels vol met vezels en werken deze mee aan de verlaging van het cholesterol. Wortels bevatten per honderd gram 41 kilocalorieën en bestaan voor 0,2 procent uit vetten en zelfs voor 85 procent uit water. Daardoor zijn de wortels een product waar men niet snel dik van zal worden. Daarnaast bevatten wortels tevens nog een heleboel vitamines zoals: vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E en verder nog een heleboel mineralen die de gezondheid gunstig zullen beïnvloeden.

Door al dit soort gezonde voedingsstoffen, werkt het eten van wortels vaatverwijdend. Dit is met name voor mensen die reeds wat ouder zijn van groot belang. Eveneens hebben de stoffen die in wortels voorkomen een positieve werking op het hart en stimuleren deze de aanmaak van de rode bloedlichaampjes in het bloed.

Met andere woorden: wortels zijn erg gezond om een aantal uiteenlopende redenen. Toch kan het eten van een te grote hoeveelheid wortels zorgen voor een wat geel of oranje gekleurde huid. De wortels kan men naast rauw ook prima gekookt of tot sap geperst nuttigen. Om de meeste gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen, kan men wortels echter het best rauw eten. Door deze namelijk te koken of te persen gaan er immers een deel van de aanwezige voedingsstoffen verloren door bijvoorbeeld de verhitting van de structuren.

Wortels zijn verder erg geschikt om variatie in het mebnu aan te bieden te gebruiken als broodbeleg, als groente of als snack.